Design Notebook by Sias SA

Space To Culture 1529 – Industrial building conversion proposal by COSMOS

STC_cosmos_04_Field_MAIN

The international competition ‘Space to Culture’ asked for the conversion of a disused industrial building to a flexible cultural centre. Following a careful examination of the existing building, four parts are identified, each with a different potential: a two storey volume characterized by an identical grid of columns (Field + Rooms), a double storey volume attached to it (Hall), a separate three storey volume (Block), and an L shaped volume on top (Bridge).

 

STC_cosmos_axo_volume_analysis

STC_cosmos_02_level00_Field_empty

STC_cosmos_01_level00_Field

STC_cosmos_06_Field

 

The ground floor(Field) is conceived as a continuous space, open to the public and surrounded by a perimetrical bench. The only fixed elements are: a circular core, a free standing elevator, and a new stair-atrium penetrating all floors. All other uses are defined by furniture or temporary divisions which are independent of the columns. Minimum intervention implies the possibility of an empty space.

 

STC_cosmos_03_level01_Rooms

STC_cosmos_05_Rooms

 

The first floor(Rooms), in contrast to the ground floor, is divided into smaller spaces, following the structural grid. The islands of workshops, at the centre of the floor, are surrounded by a perimetrical zone of offices. A solid service zone between the two offers programmatic flexibility, allowing a prospective conversion of the offices to residencies.

 

STC_cosmos_08_Hall

 

The theatre(Hall) is created by subtracting a big part from the floor slab, refining the proportions of the space while keeping the facade intact. The theatre works as a ‘gigantic stair’ between the Field and the Rooms. The Hall performs either as the continuation of the Field when is open to the public, or as another Room when is hosting an event.

 

STC_cosmos_axo_existing_building

 

 

 

Project Info
location: Bologna, Italy
architects: Cosmos
design team: Thanassis Manis, Yorgos Pantazis, Ilias Pitsios
design year: 2014

 

 

 

Cosmos architectural practice was founded in Athens in 2013, by Thanassis Manis, Yorgos Pantazis and Ilias Pitsios. Their participation in the Space to Culture international competition was among the five shortlisted finalists, receiving the Gold Honorable Mention and has been selected to be showcased at the 8th Young Architects Biennial to take place in Athens in September, proudly supported by SIAS SA.